Vrouwencirkel

In het eerste moment van seksueel misbruik gebeurt het! Met de eerste seksuele aanraking raak je in shock door een veelheid aan indrukken die angstaanjagend zijn en je ontredderd maken. In deze hulpbehoevende toestand wordt een seksuele band gelegd en een seksuele imprint aangebracht door de dader. Je bent vanaf nu geen kind meer en je hebt behoefte aan iemand die je helpt en bijstaat.. De onverwerkte ervaring wordt ingepakt in een geheim omhuld met extra laagjes schuld en schaamte. Dit alles gaat op in een tijdloos geworden seconde die ondergronds je leven gaat beïnvloeden.
Peter John Schouten uit Traumaseksualiteit

De verloren seconde

Het moment dat iemand ongevraagd jouw lichaam(pje) betast en/of binnendringt verandert je leven voorgoed.

Niet alleen de tijd lijkt te stoppen en te bevriezen in die eerste seconde, maar ook je eigen authentieke levenskracht. Door de geforceerde volwassen seksualiteit raak je in een shock en verlies je je kinderlijke onschuld. Je bent kind af. Het onschuldige kind kan niet meer onbevangen spelen omdat het ontredderd is achtergelaten bij wat er nog over is van het zelf. Door bezweringen van de dader wordt de ervaring verhuld in een geheim. Een geheim waar je met niemand over mag praten. De doodsangst om het verbod te verbreken drukt zwaar op je borst en knijpt je keel dicht. Alles wat eigen was voelt niet meer eigen. De shock, de seks, de pseudo-volwassenheid, de nood en het geheim vormen samen een klont van verwarring, pijn en eenzaamheid.

Alle ervaringen van dat ene moment worden vastgelegd in de verloren seconde. De overdonderende hoeveelheid indrukken worden als onaf, als onverwerkt in een gestolde, tijdloze gevoelsklomp ergens in je lichaam opgeslagen. Waarschijnlijk zelfs tot in je cellen. Het is te groot en pijnlijk om het in de dagelijkse realiteit bestaansruimte te kunnen geven. Maar onderhuids sijpelt het misbruik – in het voor het oog klein lijkende- signalen naar buiten. Signalen die we in het volwassen leven niet linken aan die ene seconde van soms wel 30 jaar geleden. Dat onze seksualiteit deuken heeft opgelopen begrijpen we nog wel. Maar alle andere signalen..

Alle psychische haperingen bij elkaar noemt Peter John de Psychische dwarslaesie.

De schade en de gevolgen van misbruik zijn zichtbaar, merkbaar en voelbaar door

De steeds terugkerende innerlijke verdeeldheid,
De moeite en geklooi met grenzen aangeven,
Een ingeslikte en of bevroren nee waardoor je ja grenzeloos is geworden,
Je nee is niet je ware nee en je ja ook niet je echte ja.
Je bent een aanpasser eerste klas. Je vervloeit makkelijk met een ander omdat de ander met zijn -of haar behoeftes altijd voor jezelf en je eigen behoeftes gaat.
Je zelfbescherming hapert zodra je onverwachts getriggerd word Je keel word dichtgeknepen als je bepaalde dingen wilt uitspreken Je kunt zomaar ´opeens´ bij jezelf vertrekken. Dissociëren.
Vaak voel je je onveilig en mis je het vertrouwen in jezelf
Je vraagt je regelmatig af wie en wat ben ik nou eigenlijk?
De dans van macht en onmacht heb je niet op een dansschool leren dansen..
Alles wat eigen was voelt niet meer eigen. Het lijkt wel gebroken. Je voelt je innerlijk verscheurd

In de verloren seconde
zit een in tijdloos gevangen verhaal
dat vertelt wil en moet worden!
Zodat het gereconstrueerd kan worden.

De LEEFcirkel is een veilige plek waar we als vrouwen onze verhalen met elkaar kunnen delen. Waar we ze bestaansruimte geven door samen te kijken naar dat wat gezien wil worden, luisteren naar dat wat gehoord wil worden en waar we diep weggestopte emoties uit kunnen voelen.
We ontrafelen alle lagen om de verloren seconde te bevrijden van de schuld en schaamte en de macht van de dader in je innerlijke systeem. We zijn elkaars ontbrekende getuigen.

Met een speelse luchtigheid werken we met psychodrama, opstellingen en andere vormen van zelf expressie. We ´werken´ en spelen met thema´s als zelfvertrouwen en zelfbescherming, dissociatie, innerlijke veiligheid, onze ja en onze nee, het uitspreken van behoeftes en het aangeven van grenzen. Bevroren kindsdelen en niet toegestane emoties mogen ontdooien en zich uiten. We gaan heerlijk spelen met het uiten van onze (gezonde) agressie, het voelen van onze eigen levenskracht. We gaan proeven aan het fijne gevoel als we onze eigenheid kunnen belichamen. De (H)erkenning van elkaars verhalen maakt de gedachte ik ben dus niet de enige die hiermee worstelt minder krachtig. Door de geborgen liefdevolle bedding van de groep kan de innerlijke veiligheid groeien.

De cirkel is een veilige ruimte waar we ons verloren zelf ophalen zodat we onze eigen eigenheid meer kunnen beLEEFen.

Wil je meer weten of erover praten? Stuur me een berichtje dan neem ik contact met je op! Je bent van HARTe welkom.

Praktisch

7 dagen van 11.00 tot 17.00 uur bij mij thuis in Amersfoort
Op potluck basis. Iedereen neemt wat te eten mee.
Ik zorg voor koffie en thee.

€97 p/d

(Waarvan 10 euro in het LEEFfonds gaat zodat er een geldbedrag beschikbaar is voor vrouwen die het niet kunnen betalen. Ik wil dat heling en herstel voor iedereen mogelijk en betaalbaar is.)

Groepsgrootte 4 vrouwen
Als je je aanmeldt verbind je je voor de 7 dagen.

In september start de eerst volgende vrouwencirkel . Zie agenda voor data.

Inschrijven

Laat je gegevens achter dan neem ik zo wie zo even contact met je op om je wat beter te leren kennen

Algemene voorwaarden

Privacy verklaring

9 + 10 =