LEEFenspodium

Elif Shafak, een schrijfster van Turkse afkomst en de best verkopende vrouwelijke schrijfster van Turkije zegt ´Als we naar elkaars verhalen luisteren, vinden we dat wat we als mensen gemeen hebben´.

Ruimte voor levens (ervarings)verhalen

Het valt niet altijd mee om onze eigen menselijkheid
met alle emoties en gedachten te omarmen,
te voelen en er mee te leven..
maar JUIST als we dat wel doen gaan we LEEFen!

Dit is een open podium met ruimte voor levens (ervarings)verhalen.
Laat je inspireren, bemoedigen zodat ook jij mag SCHITTEREN op jouw levenspodium

Zou je ook meer willen VOELEN, DELEN EN SPELEN? Kijk dan eens rustig rond op de rest van de website.

Durven voelen clown en coaching

Maarten vertelt…

Wat was de clown en coaching proeverij van Femmy een mooie ervaring.

De ontvangst in de huiskamer van het theater was gezellig. Iedereen was nieuwsgierig naar wat er ging komen.

Een muzikale manier van het voorstelrondje zorgde meteen voor een goede sfeer. Ik merkte meteen dat de deelnemers er zin in hadden. Door de opbouw in de oefeningen en de opdrachten die Femmy gaf werd ik uitgedaagd om te voelen wat er met mij gebeurde tijdens het spel. Wat vind ik er van om dicht op elkaar als een treintje te lopen? Hoe voel ik me als ik het groepje moet leiden en ze doen me in alles na? De kunst was om het gevoel zichtbaar te maken aan het publiek. Het voelde voor mij bevrijdend om gewoon te laten zien wat er op dat moment was. Zonder dat daar een oordeel over kwam. Femmy prikkelde en benoemde wat er gebeurde en was daarin oordeelvrij.

Het hoogtepunt voor mij was de opdracht om het podium op te komen en één noot te zingen.

De weg naar het podium was pittig. Ik was me bewust van alle mensen die naar me keken Van mijn eigen gedachten: wil ik dit wel, is dit niet gek? Na een korte worsteling zong ik mijn noot. Wat een opluchting! Er was echter nog iets dat er uit wilde. Maar dat durfde ik niet.

Femmy voelde dit aan en vroeg is er nog iets dat eruit wil? Ik vulde mijn longen. Balde mijn vuisten naar boven en slaakte een oerkreet. Wat een ontlading en overwinning en wat een bevrijding! Na dit korte optreden kreeg ik een persoonlijk applaus van de groep.

Femmy zorgde erg voor dat iedereen een applaus kreeg dat bij hem of haar paste. Ze had echt oog voor iedereen persoonlijk. Ik kan de training clown en coaching daarom ook van harte aanbevelen.

Ervaringen van mensen die de kracht van helend spelen ontdekt hebben

GELUID

geluid
rauw

vanuit
mijn
diepte

breekt
uit

verscheurd
mijn
stilte

werd
gehoord

Verstild zit ik bij Femmy op de grond, bijkomend van deze stappen in mijn proces.
De ruimtes in mijn buik, borst en keel voelen sereen aan.
Mijn, ons geluid heeft na vijfenveertig jaar haar weg naar buiten gevonden en werd gehoord.
Een paar weken eerder was ik op het clown & coachweekend met de intentie om mijn geluid te laten horen.
Het was een weekend vol met voelen, delen, spelen, tranen huilen
van het lachen en tranen huilen van verdriet.
In de laatste oefening gingen we aan de slag met onze delen
en onverwacht kwam mijn deel Toos om de hoek kijken.
Toos grijpt in als ik zichtbaarder of hoorbaarder wil worden.
Zo ook nu in deze oefening. Ik wist het niet meer.
Alsof ik kortsluiting in mijn hoofd had
met daarna volledig niets stond ik midden in de ruimte.
Femmy hield me letterlijk bij de les door mijn hand vast te pakken en met haar liefdevolle aanwezigheid mij weer uit te nodigen bij waar ik gebleven was.
Door hiermee te spelen veranderde Toos’
aanwezigheid van kortsluiting naar Toos kietelt, kietelt aan de rand van mijn hoofd.
Toch was dat kietelen voldoende om mijn verlangen om geluid te maken te parkeren.
Eenmaal thuis begon de onrust van mijn kleine meisje: ´Je had beloofd dat ik geluid mocht maken!!!’
Mijn onrust groeide en groeide tot ik besloot: ik ga een vervolgsessie bij Femmy doen om recht en ruimte te geven aan mijn kleine meisje.
Op het moment dat ik dat uitsprak, kwam mijn kleine meisje tot rust.
Een maand later is het zover en zit ik bij Femmy in de huiskamer.
Femmy start met mijn verlangen om mijn geluid te laten te horen.
We zoeken naar de juiste woorden:
schreeuw? ……? Ik blijf bij geluid, mijn geluid omvat meer dan een schreeuw.
Femmy geeft aandacht aan Toos, aan het moment van haar ontstaan.
Aan de goede intenties die Toos heeft als zij ingrijpt om mij niet zichtbaarder en hoorbaarder te laten worden.
Ik merk dat er dankbaarheid in mij ontstaat voor wat zij voor mij gedaan heeft én dat ik meer ruimte wil om zelf te kunnen kiezen in zichtbaar en hoorbaar worden.
Door dit Toos te laten weten ontstaat er meer verbinding tussen Toos en mij. Én ontstaat er ruimte om mijn geluid te laten horen.
Inmiddels sta ik, maak ik contact met het geluid diep in mijn buik, ik beweeg en met hulp van Femmy die meebeweegt, geluid maakt, doe ik mijn mond open en breekt mijn geluid naar buiten.
Femmy’s liefdevolle aanwezigheid helpt mij om te voelen wat er te voelen valt en er geluid aan te geven.
Ik schreeuw, jammer, maak protest.
In golven komt het eruit;

Het geluid:
geschreeuw en jammer van mijn verkrachte kleine meisje,
wat toen geen geluid mocht maken.

Het geluid: protest van mij als volwassene,
Het geluid: de onmacht van Toos.

Verstild zit ik op de grond, samen met Toos en mijn kleine meisje, verbaasd dat zo veel
geluid, zo lang in mijn buik heeft kunnen zitten.
Ons geluid heeft haar weg gevonden en ruimte gemaakt voor nieuwe geluiden, voor nieuw LEVEN.

Dank je wel Femmy voor je liefdevolle, kundige, voelende en horende aanwezigheid,
waardoor ik deze stappen kon zetten

Anoniem

Persoonlijke coaching

Ik heb weer zeggenschap over mijn eigen lijf!

Ik ervaarde dat er veel angst in mijn lichaam zat en dat blokkeerde mij om verder te groeien. Door de angst in mijn lichaam merkte ik dat in verbinding zijn en blijven voor mij heel moeilijk, soms zelfs onmogelijk was. Ik had het verlangen om met mijn geest ziel en lichaam in harmonie te leven. Ik wilde heel graag heel zijn EN de zeggenschap over mijn eigen lijf weer terug hebben.

Het was voor ons allebei een uitdagende reis die we samen aangingen. Je doet het samen!

De eerste keer dat ik bij Femmy binnen stapte ervaarde ik dat dit de plek was waar ik moest zijn. Het voelde veilig, rustig en ik mocht gewoon zijn. Dat was voor mij heel belangrijk om deze reis te beginnen.

In verbinding met de ander mijn angsten en grenzen te voelen en ontdekken waar en waarom de angst er zat. Door oefeningen stap voor stap ervaren wat er in mijn lichaam gebeurde. Wat mij in ons contact heel erg heeft geholpen was dat Femmy een spiegel voor mij was. Ze vertelde me steeds wat ze bij mij zag en wat mijn lichaam deed. Zo werd ik bewust van wat ik deed. En door het groeiende bewustzijn merkte ik dat ik nieuwe keuzes kon maken. Dat gaf zoveel vrijheid. Ik leerde te voelen wat mijn lichaam mij vertelde. Ik leerde de grenzen van mijn lichaam te respecteren en zo kon er herstel plaatsvinden.

Doordat Femmy naast je gaat staan en niet boven je, transparant is, zichzelf kwetsbaar durft op te stellen, en je haar liefde ervaart om jou te helpen kon ik de stappen zetten die nodig waren voor mijn persoonlijke herstel.

Aan het einde van de reis kan ik zeggen dat ik zoveel meer vrijheid ervaar. En dat ik weer in verbinding ben met mijn eigen lichaam. De angst in mijn lichaam – ik ben nog onderweg- is zoveel minder geworden. Het regeert niet meer over mij, waardoor het mij niet meer blokkeert en ik verder kan groeien. Ik ga nu liefdevoller met mij zelf om.

Ik geloof dat we allemaal in ons leven soms iemand nodig hebben die een tijdje met ons meeloopt, naast ons loopt. Dan kan ik Femmy van harte aan bevelen!

@ Femmy, dank je wel voor wat je me hebt gegeven! Je bent een prachtig mens.

Karin, 46 jaar

Ik heb mijn eigenheid teruggevonden

Ik wilde zo graag ontrafelen waarom ik me zelf zo vaak overschreeuwde en niet goed naar mezelf durfde te luisteren.

Ik wilde gewoon mezelf zijn, naar mezelf leren luisteren en mijn eigen behoeftes echt begrijpen. Wat wil ik nu eigenlijk echt zeggen of wat bedoel ik nu eigenlijk.

Wat wil IK?? Ja dat was een confronterende vraag. Wat wil IK!!!

Ik wilde mezelf terugvinden daar waar ik mijzelf onderweg was kwijtgeraakt.

Door Femmy’s rustige veilige aanwezigheid en beschikbare ogen mochten en konden al mijn emoties er zijn. Niks was gek of raar. Alles was welkom! Zelfs mijn diepe bange pijn die ik ontdekte. Ze hielp me woorden geven aan mijn gevoelens. Ik ging mezelf beter begrijpen, voelen en ervaren. Met kleine stapjes en steeds een laagje dieper leerde ik mijn kleine Sandra kennen. Ik begreep dat haar gebeurtenissen uit het verleden onbewust een rol speelden in het NU. Kan dat? JA! Het heeft mij zo vaak verlamd. En juist dat kwam in een sessie naar voren.

Het was net of ik een band om mijn keel voelde. Onbewust leg ik mijn handen om mijn nek. Het voelt verstikkend. Ik kan niet praten. Iets belemmerd mij. Ik heb een brok in mijn keel. En weet niks meer te zeggen.

Doordat Femmy mijn lichaamsgerichte bewegingen spiegelt zie ik ineens terug wat ik zelf doe. Ik leg mijn handen letterlijk om mijn nek. Ik schrik ervan. Wat gebeurt er? Wat doe ik en waarom? Als Femmy vraagt wat mijn stem zou willen zeggen als ze nu (wel) kon praten, voel ik me verdrietig en bang worden. Ik hoor mijn eigen stem roepen.. ‘JIJ HEBT NIKS TE WILLEN’. Dat was wat het kleine meisje in mijn hoorde. Het kleine meisje dat niet mocht bestaan en niet mocht zeggen wat ZIJ wilde.

En wat was het bevrijdend om die diepe pijn van dit meisje oordeelloos te verwelkomen, uit te voelen.

Het kleine meisje in mij zelf te troosten en zelfs te omarmen. En NU alsnog te geven wat ze toen nodig had gehad. Van niet gehoord worden naar gezien/gevoeld en begrepen worden in mijn eigen binnenste. Ik ben oprecht blij, voel, huil en geniet ervan om mezelf meer en meer te ontdekken en terug te vinden. Zoals ik ooit begon als een onbevangen kind, zoals God mij bedoeld heeft.

Femmy ik ben zo blij met jouw begeleiding. Ik heb echt stappen gemaakt. Heftig en het voelt ook goed. Ik merk dat het werkt. Ik voel mij energieker, positiever en blijer! Soms voel ik mij minder, maar dat is er dan, en mag er gewoon zijn. Ik ga mezelf steeds leuker vinden en ervaar oprechte rust in mezelf. IK BEN OKE EN DIE ANDER OOK

De rust en bewuste oprechtheid die ik ervaren heb gun ik jou ook!

Sandra, 48 jaar

Ik heb gevoeld wat ik liever niet wilde voelen! Maar ben nu veel sterker en veerkrachtiger!

Voor de studie tot coach wordt van mij verwacht dat ik ‘normale mensen’ met een hulpvraag coach. Maar HOE DAN?! De lat ligt hoog, ik voel mij zo onbekwaam. Verstandelijk kan ik bedenken dat ik mag leren en het nog niet hoef te kunnen. Maar van binnen voelt dit zo anders. Ik ben bang. Mega bang. Zo bang dat ik dit het liefst uit de weg ga.

Dat doe ik ook. Ik druk de angst weg. Doe alsof ik geen opleiding volg. Ik focus mij op andere dingen in het leven die ik wel kan.

Maar diep van binnen wil ik de angst aan gaan. Omdat ik inzie dat dit mij gaat helpen om een stap verder te komen in mijn ontwikkeling. Mijn innerlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Dit was mijn eigen hulpvraag: ‘ik wil dit doen, maar iets in mij durft dit niet’. Daarentegen blijf ik de angst en de onzekerheid vermijden. Tot de een-na-laatste maand van de opleiding. Alles komt bij elkaar: een cliënt dient zich aan, én Femmy stelt voor om mij te coachen. Ze geeft me op dat moment vertrouwen. Dit laatste maakt dat ik het wil aangaan.

Ik voel aan alles aan dat het proces niet gemakkelijk zal zijn. Dat ik gevoelens zal voelen die ik liever niet voel. En vooral dat ik dingen moet gaan doen, die kunnen mislukken. Waardoor ook nog waarheid zal worden waar ik zo bang voor ben: ik kan het niet. Toch was ik gemotiveerd om de angst aan te gaan ook aanwezig. En man, het heeft wat gekost. Maar daarentegen heeft het zoveel meer opgeleverd.

We bellen geregeld. Wanneer ik weer doordraaf en niet inzie hoe ik de angst ooit ga overwinnen, helpt ze de angst overzichtelijk aan te pakken. Stap voor stap,

Door de gesprekken, de beschikbare aanwezigheid van Femmy en tranen heen word duidelijk waar mijn angst door komt. Ik ervaar dat ik kan praten over mijn angst. Dat het er mag zijn. Van Femmy en ook van mijzelf. Dat mijn angst een behoefte heeft. Mijn lichaam is gespannen. Mijn gedachtes vol onzekerheid over mijzelf. Een heel bang gevoel.

Door Femmys invoelende aanwezigheid word ik liefdevol aangezet om de angst te voelen. Ik ontdek dat ik er bij kan zijn, het aan kan om te voelen! Haar veilige houding maakt dat het lukt mij eraan over te geven. YES! Ik voel mijn eigen angst.

Het HELPT om de angst te voelen en te doorleven. Ik leer dat ik mijn eigen angst aan kan en kan dragen. Na het voelen en doorvoelen neemt mijn angst af. De periodes van het angstige gevoel worden korter. Ik voel nu mij sterk genoeg om mijn eigen client te gaan coachen. Ik ervaar verbinding met mijzelf, mijn kwaliteiten. Met wie ik ben. Ik voel me sterker en veerkrachtiger.

Tijdens het coachingsproces ervaar ik een diepe verbinding met mijzelf en mijn diepe emoties, waarvan ik amper wist dat ik ze had.. Ik leerde ze kennen en begrijpen waardoor ik ze meer en meer kon doorvoelen. Soms was dit vermoeiend, spannend, gewoonweg eng en soms ook oncomfortabel. Omdat ik door de gevoelens heen ben begeleid lukte het ze te doorvoelen. En dit heeft mij echt een stap verder gebracht.

Het vertrouwen, de gelijkwaardigheid en warmte, maakte dat ik mij veiliger voel dan ooit. Alle emoties mogen er zijn. Alle verhalen hoe groot, klein ook. Ook vandaag de dag helpt het mij nog steeds om gevoelens die ik ervaar op te merken. Ze toe te laten. Te onderzoeken wat ze mij vertellen, wat ze zeggen over mijn behoeftes, verlangens en grenzen. Mijn doel heb ik behaald! Enne: ik heb mijn studie ook gehaald!

Sanne, 30 jaar

De lading van mijn schouders

Vorig jaar een paar keer in de luxe positie geweest om door Femmy gecoacht te mogen worden. En wat deed het mij goed! De laagdrempeligheid, benadering zonder oordeel, rust, openheid en humor op de gepaste tijd. Het haalde een lading van mijn schouders en hielp mij mijn hersentjes weer wat te “reorganiseren”. Femmy is een vrouw met kennis en een natuurlijke aanleg tot contacten leggen en veiligheid waarborgen. Ik kan alleen maar zeggen: Femmy je weet niet half hoe geweldig je bent! Dank je voor alles en ik hoop dat je nog veel mensen de vrijheid in zichzelf kunt laten omarmen!

Alise

Het was tijd
omdat wat binnen zat naar buiten te brengen

Ik begon natuurlijk heel stoer aan de sessie over mijn kinddelen, overlevingsdelen en mijn volwassen ik. Maar al heel gauw merkte ik dat mijn lichaam vanzelf ging reageren. En dat ik op bepaalde momenten geen controle meer over mezelf had.

Sommige dingen kwamen zo dichtbij, dat ik er letterlijk bij vandaan stapte. Weg stapte bij de pijn en de ongemakkelijkheid om te dit voelen. Mijn overlevingsreactie van weg te rennen, te hollen en te vluchten werd zo pijnlijk zichtbaar en voelbaar. Eigenlijk wou ik meteen stoppen met de sessie. Maar diep van binnen wilde ik ook voelen hoe het zijn om er wel bij te kunnen blijven..

Confronterend. Aan de ene kan heel zwaar en toch tegelijkertijd heel mooi om deze plekken, delen in mezelf te voelen. Ik besefte voor het eerst hoe diep ik heb gezeten en dat er nog veel dingen vast zitten en hoe diep mijn eigen pijn is. Fijn en niet fijn. Mijn pijn en verdriet kan ik nu niet meer nwegzetten, omdat ik nu heb ervaren wat het is om er wel bij te blijven.

Had ik dit maar eerder gedaan. Deze ene sessie heeft me iets meer vrijheid gebracht om nu voor het eerst in mijn leven echt te kunnen praten, te voelen en te ervaren wat het al die jaren met mij hebben gedaan.

Femmy is echt een hele goede coach. Ze k,ijkt naar je reacties en naar je lichaamstaal. En wat de dingen met je doen. Ze is aanwezig relaxt en ontspannen. Ze kan zo goed meevoelen en dat is fijn. Er is veel vrijheid en veiligheid bij Femmy. Daardoor durf ik nu diepte in te gaan.

Anonieme man 56 jaar

Clown en coaching proeverij

De NEUS geeft me vrijspraak om kind te zijn

Ik had er lang naar uitgekeken. Clownen. Proeven. Ruiken. Voelen. En nog veel meer …
Allemaal vreemde gezichten. Eerst wat onwennig. Femmy sprak de groep enthousiasmerend aan.
En al snel gingen we spelen, zonder woorden.
Bij één spelvorm liepen we met z’n vijven achterelkaar in een rij. Om de beurt ging er iemand voorop, die een beweging maakte. De groep deed de beweging na. Toen ik voorop stond voelde ik ineens een enorme verantwoordelijkheid op m’n schouders. Ik dacht, als dat maar goed gaat!!! Voelde me bang.
Op dat moment sprak Femmy me ferm aan en zei: ‘Jij bent de leider van deze groep vrouwen, laat dat maar es even zien! Maak jouw beweging en dan zullen ze jou volgen!’
Op dat moment zei Femmy precies het juiste, ze zette mij in m’n kracht en ik werd door haar ‘aan’ gezet. Ik ontving haar reactie en dacht: Als ik de leider ben, dan zal ik ‘t goed laten horen! Het ielige, onzekere pasje wat ik wilde inzetten liet ik in een mum van tijd los, dat maakte plaats voor een marcherende stamp. Stevig en vertraagd, zodat iedereen het bij zou kunnen houden. En dat lukte! In een gelijkmatige, harmonische ganzenpas stampten we door de zaal. Ik voelde de synergie en het plezier, kreeg er zelfs lol in en dacht trots: ‘Yes, dit is leuk en verrassend en ze doen nog mee ook!’
En als ik dan de switch maak naar mijn leven, dan herken ik mezelf hier wel in. In ‘t gewone leven vind ik namelijk best spannend om een leidersrol in te nemen. De angst voor verantwoordelijkheid en dat ‘t ‘mis’ zou kunnen gaan, staat me dan in de weg om de sprong te wagen. Deze oefening bracht een nieuw licht op mijn rol als leider. Ik hoef me niet door angst te laten leiden, maar mag die rol op me nemen als dat past. Deze persoonlijke ervaring geeft me weer een boost in de goede richting! Ik geloof weer een beetje meer dat ik kan leiden!

Dus.. Clownen is bij Femmy veel meer dan grappig zijn!

De rode neus geeft je de vrijspraak om kind te zijn, te spelen en kwetsbaar te zijn. Dat kleine maskertje is geen masker, maar daagt mij uit mezelf te laten zien! Het is leren voelen, wat oefeningen met je doen. En zo een vertaalslag maken naar het gewone leven. Clownen en persoonlijke groei!

Femmy is daarbij mijn grootste supporter. Ze voelt met me mee, en weet mij daarin aan te sturen. (En er komt een hoop gevoel langs …) Ze neemt waar en benoemt, zonder direct betekenis te geven. Ze geniet van wie ik ben en wat ik met mijn unieke lichaamstaal communiceer. En geeft dat met een glimlach weer terug.

Na deze workshop voelde ik me licht, zacht en dicht bij mezelf. Samengevat één woord kreeg ik MEER VERBINDING met mijzelf. Wowww!

Monique

Ik huil dus ik lach

Het zelf aangeleerde gedrag. Als een ander maar gelukkig is. Ontvangen heeft geen zin, dus geef ik maar. Clown en coaching liet me zien dat IK er ben. En dat het goed is om te zijn en te ontvangen. Neem je moment en laat het binnenkomen en gebeuren. Verander naar wie je bent. Je bent mooi en waardevol. Neem je moment en VOEL! Met een traan of een lach. De coaching heeft me geraakt en me een hele middag bij mezelf gebracht. Iets waar ik heel bang voor ben. Mijn leven is 1 groot spel. Maar vandaag niet. Vandaag was ik LEON.

Leon

GROOTS en intens

Het begon stil. Staand.
Gezicht ontspannen en schouders los.
Rustmoment. Nog een.
Ineens gebalde vuisten en armen die stijgen.
Hoger en hoger.
Het gezicht spant aan en de mond gaat open.
Ik wacht het geluid af.
De schreeuw. Vol.
Zonder restricties, zonder handboeien.
Een vrije schreeuw met de kracht van een waterval. Hij dendert door de ruimte.
Stopt net zo abrupt als hij begon.
Ogen open.
Rust. Galm
Een schreeuw die je zelfs blind kon zien.
Er zat nog meer in.
En Femmy haalde het eruit.

Door de lens van de fotograve Eva Smeets..

Neus op
Masker af

Soms moet je gewoon iets proberen… Dit keer was het de rode neus! Spelen vanuit wie jij bent en wat op dat moment in je leeft.. Het was genieten!

Corine

Kwetsbaar durven zijn

Bijzonder mooi om op deze speelse wijze je kwetsbaarheid en innerlijke kracht te laten zien
Eerlijk, liefdevol. Je podium pakken. Meebewegen en toch bij je eigen gevoel blijven. Ik ben blij en dankbaar voor deze ervaring

Nancy

Een mooie dag

Verrassend
Spannend
Gevoelig …
zo goed

karolien

ONLINE clown en leef proeverij

Korte reviews…

*kwetsbaar*kostbaar*helend

Femmy Hoolsema dankjewel voor jouw liefdevolle aandacht en de uitnodiging om steeds weer vol verwondering te omarmen wat er is en wat ontstaat.

Ik heb de afgelopen twee weken meegedaan met de Clown en leef proeverij .
Een leuke, maar vooral boeiende innerlijke beleving. Echt een aanrader!

Ellen

De kracht van de clown

Ik zit op een stoel, ik kijk omhoog en zie de rood/ witte strepen van de tent … prachtig.
Ik voel spanning opborrelen en de
spreekstal meester komt door die prachtig zware gordijnen de ring in ….
Hooggeëerd publiek schalt er door de microfoon…
Mijn kleine handen klappen zo hard en enthousiast als ze kunnen. Mijn voeten wiebelen alle kanten op. Met grote ogen van verwondering ervaar ik het circus …
Wel met gemixte gevoelens want toen al vond ik dieren horen vrij te zijn…
Afijn het ging natuurlijk om de lach op mijn gezicht en de mensen om mij heen….
De clowns zijn er. En ik lach, lach en geniet van hun prachtige mimiek en grappige lichaamstaal…..
Vanaf dat moment was ik verkocht, spelen zonder woorden de kracht van de clown…..
Ik heb 15 dagen lang een online clown en leef proeverij gevolgd
Wat heeft het mij gebracht?
Ik heb mijn innerlijke kind gekoesterd en extra liefde gegeven. Mijn hart is meer open en verwonderd over wat erin mij leeft. Nog steeds, ook al ben ik ouder….
Gevoeld dat ik nooit te oud om gehoor te geven aan die keuzes van toen.
Gaan voor het hier en nu ….
Met de proeverij heb ik opnieuw mijn knapzak gevuld met prachtige nieuwe uitdagingen …
Ik ga ervoor met en zonder neus . Ik ben trots en ga het avontuur aan om nog meer naar binnen en buiten te groeien!
Dankbaar dat jij op mijn pad bent komen wandelen Femmy Hoolsema
Ik geniet en ga lekker op pad met nieuwe inzichten en vooral een liefdevol hart wat ik al heb, maar wat ik nog meer mag koesteren ….
Dankbaar dat ik deze reis gestart ben , wie weet wat het mij nog meer brengt…

Anoniem

Clown en Coaching 2 Daagse

Van binnen naar buiten

De clown en coaching 2 daagse heeft mij geholpen om dat wat er van binnen gebeurd naar buiten te brengen. Wat is heerlijk, bevrijdend en verbindend om te voelen- delen en spelen. Ik heb ontzettend genoten! Dit neem ik mee voor de rest van mijn leven WAUW! Dank je wel lieve Femmy. En jij die twijfelt! Ik zou het gewoon doen!

Demi

Een APK voor je mens zijn

dit zou iedereen eens in de zoveel tijd gewoon moeten doen..
Een paar dagen na het weekend
zit ik nog steeds met mijn hoofd bij alles
wat we in het weekend van clown en coaching hebben beleefd.
Het was ontzettend GAAF!
Het was echt een APK voor mijn mens zijn.
Gewoon eens even nadenken over wie ik zelf ben
wat voor plek ik inneem
waar ik blij mee ben
waar ik tegen aan loop…
Maar ook wat ik graag anders zou willen
En waarom gebeurd er eigenlijk wat er gebeurd …
Ik heb veel beleefd
veel gevoeld ook
Naast verdriet
was er ook ontzettend veel lawaai als er gewoon even lekker geschreeuwd werd…
En wat hebben we daar een plezier aan beleefd.
Het verdriet ,de boosheid en alle emoties
die er waren
waren goed om te voelen
En daarnaast vooral ook de ontzettende LOL bij de opdrachten..
wat een hilariteit.
Ik heb er ontzettend van genoten

En ik hoop dat je de gelegenheid krijgt
om dit aan nog heel veel mensen
mee te geven
want het is echt een cadeautje voor jezelf
en dat is echt heel waardevol..

Wilma

Als je…

Als je ergens naar verlangt…
Als je vrijheid wilt ervaren…
Als je (jezelf) wilt voelen…
Als je -wat heb je nu nodig- wilt ontdekken…
Als je wilt spelen…
Als je wilt helen…
Als je je impuls wilt volgen…
Als je wilt huilen…
Als je boos wilt worden…
Als je wilt lachen om jezelf
Als je wilt leren van jezelf…
Als je je gedrag wilt begrijpen..
Als je wilt leren durven..
Als je wilt Leven!
Je leert het.. alles mag.. alles kan..
Er zijn .. is genoeg..
Zo’n klein roodneusmaskertje maakt veel los
Dit bracht het mij, Kim
Femmy als Coach,
geeft mij vertrouwen..
niks is gek..alles mag erzijn.. ze oordeelt niet..
ze steunt me als het moeilijk word..
ze heeft inzichten!(impressed), stelt treffende vragen,
leuke oefeningen
en als zij haar ‘neus’ op zet..
dan lig ik dubbel van het lachen..
Een mooi vrij écht mens.
Clown&Coaching bij Femmy.. wanneer komt er een deel 2📷?

KIM

Waarom zou ik de manier
waarop ik leef
en mezelf ontmoet beperken

Er is weer een kwartje gevallen.
Clown en coaching is
mijn ogen richten op het onverwachte binnenin.
Dat zit niet in mijn bovenkamer,
niet in mijn hoofd, waar ik heel vaak uit leef.
Het onverwachte en verrassende zit in mij, in mijn ‘core’, mijn buik. Daar zit mijn gevoel, wat gevoeld mag worden.
Daar mag ik mezelf ontmoeten.
Brrrr … best eng … ook dat mag gevoeld worden.
Het mag zelfs gedeeld worden.
Dan blijkt het goed ontvangen te worden.
Dan mag het zelfs gespeeld worden.
Jezelf voelen wordt een beetje minder eng.
Dat zijn van die momenten dat de stemmen binnenin mij verstommen.
Niet meer aanpassen en afremmen,
maar beleven wat mijn lichaam me te zeggen heeft …
dat is LEKKER.
En dan HOUD ik me dus NIET in.
Ik mag ongegeneerd voelen.
Ik mag zelfs volledig los.
Ik mag stromen, vloeien, vliegen en loeien.
Ik mag boeren, springen, vreten en zingen.
Ik mag kruipen, schreeuwen, huilen en geeuwen.
Zonder oordeel laten komen wat er komt.
Oei !
Ja … oei !
Clown en coaching is een duik in mijn gevoel,
eerst met enige aarzeling.
Maar omdat Femmy me steeds weer permissie geeft om te voelen, wordt de duik zelfverzekerder. Ik ga ervoor …
Wat een verrassing,
met kinderlijke verwondering
ontdek ik nieuwe schatten in diepten van de zee.
De gevoels-schatten, die diep binnenin mij verscholen zijn …
GOUD … die zoooo ‘ikke’ zijn.

Anoniem

Diepe pijn wordt een act

Mijn eerste reactie op deze titel zou een paar jaar geleden zijn:
‘Dat kan niet!’
Want diepe pijn nam ik altijd bloedserieus.
Dat durfde ik alleen te laten zien aan een enkeling,
die ik echt vertrouwde.
Een act maken van diepe pijn was dus zoiets als vloeken in de kerk of een uil naar Athene dragen. Uitermate ongepast!
Maar ja, dan doe je een workshop clown en coaching …
en blijk ik in spel mezelf altijd mee te nemen.
All inclusive, dus ook mijn pijn en angst.
Het is dus niet een grappig clownsactje wat ik speel. Dat kan wel, maar dat is niet de insteek van clown en coaching.
Het is zelfs een veel diepere vreugde om
Je eigen unieke lach te voelen en die te laten klinken.
Het spel zegt juist zoveel over mezelf.
Hoe ik mij neerzet, zo zet ik mezelf in ‘t gewone leven ook neer. Met mijn gedrag, gewoonte en overtuigingen.
En Femmy kan als geen ander mij stimuleren om MIJ te zijn in het spel. Helemaal mij, met alle butsen, getsies, lachsalvo’s, brokken
en vooral voelen.
En … het is VEILIG!
Ik voelde me ZO VEILIG om mezelf in deze setting te laten zien.
Toen ging ik spelen vanuit het basisgevoel wat ik had
en dat was angst. Ik speelde mijn angstige kind.
Ik volgde mijn eerste impuls en ‘sloot me op’ in een kamerscherm. Door een kiertje keek ik naar de anderen.
Ik zag ze.
Ik voelde de angst in mijn buik en mijn plan was niks te zeggen.
Dat was nu juist waar ik goed in was,
ik verstopte de angst diep in mij en liet ‘t daar angstig zijn.
Femmy gaf me de permissie om de angst een stem te geven.
Dat maakte alles anders, ik kreeg permissie. Ik kon mezelf de permissie niet geven. Dat was het zetje wat ik nodig had en er kwam warempel een zacht gilletje. Ik vond ‘t vreemd om te horen. Het angstige kind had dus toch een stem. Ik durfde haar te voelen.
De anderen waren erbij. Ik voelde hen. Ik voelde mezelf.
Zo fijn, om de angst een klank te geven. Want delen is helen.
Ik kreeg een applaus.
Steeds harder.
Ik had iets groots kwetsbaars neergezet.
Ik had nooit gedacht,
dat ik deze diepe pijn kon voelen, delen en laten helen in een act.
Wat bevrijdend!
SCHITTEREN MET JE SHIT!

Monique

Elke cliniclown zou dit weekend moeten doen!

In het begin had ik twijfels of ik deze training wel moest volgen. Ik ben een clown met 25 jaar cliniclown-ervaring en heb al bij veel goede clownsdocenten les gehad en heb gespeeld in grote en kleine theaters. Notabene geef ik zelf al jaren clownsles. Wat zou Femmy mij nu nog kunnen brengen? Ik had haar via haar boeiende posts op Facebook leren kennen als iemand die het clownsvak op een heel andere manier benadert dan ik. Ik zie clownerie als een ambacht. De clown is een theatrale stijlfiguur en via de vorm clown maak je theater en maak je contact met je publiek. Ieder mens ontwikkelt zijn of haar eigenclownspersonage die dicht bij de persoon zelf blijft. Het spel is daardoor authentiek en oprecht. Het ontstaat vanuit het moment en van binnenuit. Maar de persoon zelf verdwijnt als de clown aanwezig is. Clownerie voldoet aan een aantal regels en wetmatigheden die je hebt te leren en waaraan je in principe hebt te voldoen. Ik heb ervaren dat clownerie therapeutisch kan werken voor het heel worden van jezelf als mens, en het vrij maken van je innerlijke kind-stuk. Toch ben ik er altijd ver van weg gebleven en zet ik het niet op die manier in voor mijn lessen. Therapie is eerder een gevolg dan een doel.

Bij Femmy staat het therapeutische deel juist wel bovenaan. Zij gebruikt het rode neusje om mensen te bevrijden en dicht bij hun ware kern te brengen. Zaken in jezelf die niet doorvoeld of beleefd zijn hebben het nodig om bevrijd te worden en de ruimte te krijgen. Femmy praat op een zeer bevlogen en enthousiaste en voor mij geheel nieuwe wijze over de resultaten die zij tijdens haar lessen bij de deelnemers bereikt. Vandaar dat mijn nieuwsgierigheid toch getriggerd was en dat ik besloot, weliswaar met enige scepsis deel te nemen aan haar training. Ik kan echt zeggen dat ik er geen spijt van heb!! Alhoewel enkele oefeningen voor mij bekend waren werden ze door Femmy zo anders begeleid en ingekleed dat ik er toch veel van geleerd heb.

Bij Femmy ging het over mij, over Arthur in plaats van over mijn clown Tup.. Ik moest met de billen bloot en laten zien wat er diep in mij leeft. Ik deelde het verlangen waar ik het weekend mee zou willen spelen. Dat was ´Serieus genomen worden als clown en als klein grappig mannetje´. Dat ik met niet serieus genomen voel is wel een van mijn frustraties. (Vroeger nam ik mij mezelf ook niet serieus). Femmy bood een mooi scala aan oefeningen om mij daar te brengen. Onaangeraakte kwetsbare stukken van mij kwamen naar boven en onderdrukte pijnen en emoties kon ik schaamteloos, en toch ook mooi theatraal vormgegeven, ten toon spreiden. Soms ging de neus op en soms ook af. Ik ontdekte de pijn van mijn ´klein zijn´ van het afgewezen worden door vrouwen vanwege mijn lengte, van de hoge standaard die mijn vader mij als intellectueel oplegde. Hoe ik mezelf, in ons grote gezin, klein hield en me terugtrok. Hoe ´grappig zijn´ mijn escape was en dat humor en serieusheid uiteindelijk twee kanten van dezelfde medaille zijn. Alle clownse vormen van spel; djebber-talk, bewegen, gek doen, verstillen, overdrijven, emoties uiten, heel lang niks doen, ruimtegebruik, het gebruik van tekst, of juist niet…alles was toegestaan. ´The fool in the empty space´. In het diepe springen, heel kwetsbaar, voor een publiek, met je hele hebben en houden en zelf ook niet weten wat er uit gaat komen. Nu begrijp ik nog beter dat je ook wel ´een gek´ moet zijn om dat te doen en te durven.

Ook bij de andere deelnemers, bij mensen zonder enige clownservaring, ontstonden zulke mooie scenes en improvisaties. Mijn ervaring als clown en Cliniclown was er wel, maar deed er eigenlijk totaal niet toe. Iedereen had zijn of haar eigen proces. Ik heb geleerd dat je de stijlfiguur van de clown dus nog veel breder en ruimer in kunt zetten dan dat ik tot nu toe doe. Dat clownerie een hulpmiddel is en een veilige manier om mensen te helpen te doorvoelen en te uiten wat er in hun leeft en zichzelf daardoor deels van oude pijn te bevrijden.

Het is als het verschil tussen “spelen” en “spelbevrijding”. Of tussen “zingen” en “stembevrijding” Ook heb ik geleerd hoe je mensen op dit pad kan zou kunnen begeleiden en ben ik denk ik minder huiverig geworden om ook het therapeutische en bevrijdende stuk van de clownerie aan te raken. Dus ook, en zeker ook voor ervaren theaterclowns, kunnen de lessen van Femmy zeer waardevol zijnen een bijdrage leveren aan hun clownskills. Je leert bij Femmy ook meer te laten zien van de(kwetsbare) mens achter de neus! Bij iedereen dus: van harte aanbevolen: Gooi jezelf in het diepe en laat jezelf zien!

Met clownse groet. Arthur Pirenne

Bevrijdende verbinding

Het weekend waar ik aan deelnam was verdiepend en erg mooi! De veilige omgeving met de kleine groep en de persoonlijke benadering van Femmy stelde me op mijn gemak. Dat nam niet weg dat ik een stevige kluif had om eerlijk te leren zijn en weerstand in mijzelf te omarmen, in plaats van te veroordelen. Wat een waardevolle ervaring! Ik ben erg dankbaar voor de rustige, geduldige begeleiding van Femmy in dit proces. En ja, het was heerlijk om de diepe en bevrijdende verbinding met mezelf en die ander te ervaren. Niet vanuit mijn hoofd maar met mijn hart te leren verbinden. Het klanken was nieuw voor mij. Wat een bijzondere manier om uiting aan mijn emoties te geven die het nu aanwezig zijn en met die stroom mee te bewegen. Ik heb echt ontlading en veel ruimte ervaren. Het was een kostbaar weekend met een diepe verbondenheid met anderen van kwetsbaarheid. Ik ben erg dankbaar hiervoor …

Elias 51 jaar

MIJN vrijgekomen stem

Spelen met een rode neus ! Twee volle dagen waarin ik uitgedaagd werd om verschillende stukken uit mijn leven uit te ten spelen en er klank aan te geven. Onder begeleiding van Femmy die mij op mijn gemak stelde met zachtheid en betrokkenheid heb ik ervaren dat mijn stem van gesloten naar stromend is gegaan door gewoon klanken te laten komen. aa, u , lala, e, ga zo maar door! In het begin was het wat onwennig en had ik last van gedachtes ´Dit lukt mij niet´. Maar langzaam ontstonden de klanken. Het ging steeds beter! WAUW mijn mooi stem mag gehoord worden! Als ik er op terug kijk ben dankbaar en verwonderd wat een clownsneus bij je los maakt van binnen!

Jose

Als je hoofd het even niet hoeft te bepalen

kunnen er verrassende dingen gebeuren… 🙂 2 dagen clown & coaching was voor mij een heerlijke en bijzondere ervaring.
Door de open en uitnodigende houding van Femmy en haar enthousiaste en kundige begeleiding ontstond een veilige sfeer in de groep. De oefeningen nodigden uit om te voelen, delen en uit-spelen wat er in ons om ging. Ik voelde bij de eerste oefening weerstand omdat ik het voor mij zo bekende gevoel kreeg weer iets te moeten. Maar gelukkig kregen we alle tijd en toen ik dit eenmaal had doorvoelt en aandacht had gegeven kon ik vrij en onbevangen zijn. Het was heerlijk om te merken dat alles wat zich aandiende welkom was en dat het spelen zo vanzelf kwam. Ik heb mezelf verrast en heb erg genoten van al het moois dat tevoorschijn kwam in de groep.
Wat ik meeneem naar huis is minder angst en meer vertrouwen in dat ‘het’ wel komt als ik luister en handel naar wat mijn onderbuikgevoel en lichaam mij vertellen. Ik wil, net als de clown, vanuit verwondering en puurheid het leven leven. Ik geloof dat dat de meeste vreugde geeft!

Nelian

Dit smaakt naar meer!

Wat een mooie combi – clown en coaching. Ik heb twee dagen genoten, gelachen, gehuild, gevoeld, geheeld en gespeeld samen met een kleine groep anderen. De sfeer was veilig en vertrouwd. Door de diverse oefeningen, met en zonder rode neus, voelde ik dat ik mag zijn wie ik ben. Ik voelde het verschil tussen ‘spelen’ en ‘zijn’ en door de rode neus durfde ik buiten mijn comfort-zone te gaan. Ik heb mijn levenslied gezongen en mijn verschillende delen uitgespeeld, waardoor er weer een stukje in mij is geheeld. Ik voel dat ik LEEF! Femmy is een fantastisch mens; niets is te gek, ze brengt de stemming er in, gaat helemaal los, is bij alle emoties aanwezig, ze voelt goed aan wat iedereen nodig heeft en ze is gewoon heel grappig en puur. Twijfel je of dit iets voor jou is? Gewoon doen en je overtreft jezelf. Voor mij smaakt het in elk geval naar meer!

Marlies

ENG MAAR ZO BEVRIJDEND

Dankjewel voor gisteren! Ik heb me zo veilig gevoeld dat ik een aantal dingen heb durven doen.. die ik -voor zover ik me kan herinneren- nog niet eerder heb durven doen in het bijzijn van andere mensen. DAT WAS ZEER ENG MAAR OH ZO BEVRIJDEND!! Ik ben bijzonder enthousiast over gisteren. Het heeft mijn pijnen geraakt van de afgelopen jaren.

Ik heb genoten van jouw fijngevoeligheid, humor, het uitdragen van datgene wat je ook echt leeft. Ik voel een levenswijsheid in je handelen en omgang met de mensen die er waren. Vooral te zien en horen in je rake en compassie volle terugkoppelingen. En nog maar te zwijgen over jouw omgang met een ieder dat zo is afgestemd op ieders behoefte. Ik heb er met verwondering en ontzag naar gekeken.

Ik kom graag nog een keer Femmy

Erwin

WAT wil ik?
Wat WIL ik?
Wat wil IK?

Ik voelde dat ik van alles wilde en tegelijkertijd kon ik er geen contact mee maken. Een fb-berichtje van Femmy over een VERLANGEN-sessie triggerde mijn verlangen en mijn angst met betrekking tot dit thema.Angst ging de strijd aan met het verlangen om deze sessie te volgen. Verlangen won en samen met mijn verlangen en angst heb ik een sessie geboekt 😊

Het warme welkom van Femmy, haar enthousiasme en kunde creëerden een veilige plek om te gaan ontdekken. Al horend, ziend, en voelend ontdekte ik wat er diep van binnen in mij leeft. De beschikbare aanwezigheid van Femmy nodigde mij uit daar bij stil te staan. Om vervolgens te ontdekken welke intentie eronder verscholen lag en hier gehoor aan te geven. Nieuwe facetten van bekende issues kwamen aan bod. Door de veilige, uitnodigende en spiegelende houding van Femmy kon ik er bijzijn, angst voelen, huilen, vasthouden, bewegen, fun hebben en tot rust komen met dat wat er is in mijzelf. Stap voor stap ontvouwde zich: Ik wil mezelf ruimte geven.

Ik wil vol liefde en verlangen, hand in hand met mijn angst, én met dat wat er in mij is, mijn ruimte ontdekken en vormgeven.

DANKjewel FEMMY!!!

Jetty